Jedno od savršenih rešenja kada je zimovanje u pitanju definitivno jeste Bugarska. Postoji ogroman broj razloga zbog čega je to tako. Na prvom mestu, jedan od najvažnijih, Bugarska nam je i te kako blizu, a ona je za zimovanje odluka brojnim turistima iz Evrope jer nudi niske cene za neverovatno veliki kvalitet koji apsolutno svi vole i priželjkuju za jedan odmor tokom zime. Pored toga, Bugarska je jedinstvena po svom položaju, jer je s jedne strane „čuvaju“ Rodopi, veliki planinski masivi, a s druge strane je tu Crno more, što je uslovilo da Bugarska ima izuzetno topla leta, a i zimu koja traje od novembra do maja, koja je stvorila uslove da se razvije turizam koji je odličan u zimskim mesecima. Naravno, osim klime, tu su Bansko i Borovec, kao dve destinacije u Bugarskoj koje turisti već dugo godina unazad obožavaju za zimovanja, odmore i skijanje. Pored skijanja, Bugarska nudi još mnogo sadržaja u toku zimovanja, jer ski staze definitivno nisu sve što ona poseduje.

Bansko

Nebitno je da li ste nekada išli na zimovanje u Bugarskoj ili niste, jer ste sigurno bar nekoliko puta u životu čuli za skijalište Bansko koje je najpoznatije i najpopularnije među turistima većeg dela sveta. Ovo je ujedno i najlepše i najbolje skijalište koje Bugarska ima. Skijalište Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, tačnije u podnožju planine Pirin, te je na nadmorskoj visini od oko 900 metara. Ujedno, Bansko nije mnogo udaljeno od Sofije, pa je tokom boravka tamo moguće posetiti i grad koji nikako ne smete zaobići.

Skijalište Bansko je mesto koje skijaši i ljubitelji zimovanja retko kada zaobilaze, jer može mnogo da pruži. Najpre, tu su staze koje su predviđene za sve pasionirane i profesionalne skijaše, ali pored toga, postoje i staze koje su prilagođene početnicima, svima koji se uče skijanju, te onima koji nisu toliko ljubitelji adrenalina koji skače usled skijanja. Međutim, pored ski staza, Bansko obiluje i kulturno-istorijskim zdanjima, kao što je crkva Svete Trojice i selo Leštane, koje apsolutno svakog posetioca svojim izgledom i načinom života vraća u prošlost. A i pored toga, Bansko nudi mnogo opcija za odmaranje, šetnje, provode, za sve one koji nisu samo zbog skijanja došli do njega.

Borovec

Ako je Bansko najlepše skijalište, Borovecu ne manjka lepote, ali je ono i najstarije skijalište koje Bugarska ima, jer datira još od 19. veka. Borovec je dosta bliži Sofiji, nego što je to Bansko, udaljeno je svega 70 kilometara, što ga čini veoma popularnim zimskim odmaralištem. Kao što se i očekuje, Borovec obiluje ski stazama, kako za profesionalce, tako i sve one koji se još uvek uče skijanju, ali pored toga, ovo skijalište pruža brojne druge sadržaje. Borovec je veoma popularno među evropskim turistima, budući da je kvalitet odmora na jako visokom nivou, dok su cene u odnosu na kvalitet prilično niske.

Pored toga, Borovec obiluje luksuznim hotelima, apartmanima, spa centrima, što brojni turisti tokom zimovanja uvek priželjkuju i za sebe traže. Borovec je češće odabir porodičnih ljudi za zimovanje, a ono što ne smete propustiti tokom boravka tamo, jeste poseta Rila manastiru, koji je ime dobio upravo po planini na kojoj se i skijalište nalazi, a koji obiluje zanimljivom arhitekturom i ikonopisom koji ostavlja bez daha.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *