Jedna od glavnih stvari o kojima se razmišlja krajem zime, a posebno tokom proleća, jesu leto, lepo vreme i naravno, gde tokom leta otputovati. Kako je letnji odmor, raspust, ili kako god ga već zvali, period koji najduže traje, a koji se upravo za odmaranje i uživanje može iskoristiti, putovanja u ovom periodu godine moraju da ispune brojne uslove. Destinacija na svetu je mnogo, ponuda još više, a odluke se donose u odnosu na brojne faktore. Međutim, jedna od najvažnijih stvari u svemu jeste a sklopite lepo i korisno, da vaše odmore i raspuste provedete tamo gde ćete uspeti da se odmorite, napunite baterije, osvežite, ali da to bude i neko mesto gde ćete imati dosta toga da vidite, novog da probate, da upoznate nešto novo, kako biste obogatili svoje znanje, svoja iskustva… Zbog toga je Grčka već godinama unazad jedna od najpopularnijih zemalja za posetu u letnjem periodu, a evo i četiri destinacije koje su, među svim ostalima, možda i najpopularnije destinacije za letovanje u ovoj zemlji.

Krit

Kažu da je Mikena nešto što se mora posetiti kada se nađete u Grčkoj, jer treba osetiti ostatke mikenske kulture, ali, Mikena nikako ne ide bez Krita i mesta na kojem se razvijala prva velika evropska civilizacija. Krit je i te kako bio razvijen i popularan, poznat, u vreme pre nove ere, a onda je sve to uništila erupcija vulkana sa Santorinija. Međutim, mnogo toga je hiljadama godina kasnije pronađeno i dokazalo je veliko bogatstvo kritske kulture i ondašjeg života, koji je i te kako bogat. Ovo, najveće ostrvo Grčke svojim posetiocima pruža divne vidikovce, predivne krajolike, a uz sve to, prostore pune mitologije, istorijskih trenutaka, koji ceo doživljaj penju na jedan izuzetno visok nivo.

Rodos

Ukoliko vas nekada put ili želja nanesu da odete malo dalje kroz Grčku i to prema Turskoj, onda se definitivno morate zaustaviti na Rodosu i na njemu provesti tih nekoliko dana letovanja koje ste odvojili za uživanje. Ovo je pravi raj za oči i dušu, a pored toga, kao i cela Grčka uopšte, tako i Rodos pruža mnogo mitologije, istorije, budući da su se na ovom ostrvu brojne tvrđave i utvrđenja očuvali, a srednjovekovni grad je nešto što privlači hiljade posetilaca iz celog sveta. Dovoljno je reći da je sam grad pod zaštitom UNESCO-a kako biste odmah postali svesni važnosti i lepote ovog dela Grčke.

Plaža Elafonizi

Malopre smo pomenuli Krit kao jednu od popularnih destinacija za letovanje, ali namerno izdvajamo jedan poseban deo ovog ostrva, a to je plaža Elafonizi. Dok je skoro svaki deo Grčke istorijski ili mitološki potkovan, ova plaža, najlepša plaža ove zemlje, predstavlja raj na zemlji. Sitan pesak bele i roze boje, nestvarno plava boja mora, savršena priroda, svakom čoveku pružaju mir o kojem danas većina sanja.

Santorini

Kada se govori o najpopularnijim destinacijama za letovanje u Grčkoj, poslednjih godina je to definitivno Santorini, koje se sve više promoviše kao najlepše ostrvo ove zemlje. Ono što ga najbolje opisuje jeste predivno Egejsko more, bele fasade, plavi krovovi zgrada, kuća, te tamne vulkanske stene koje svemu daju savršen kontrast. Bilo bi šteta bar jednom u životu ne posetiti ovo predivno ostrvo, to je dovoljno što se može reći kao motivacija za odlazak tamo.


Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *