Ukoliko odmor želite da iskoristite da uživate u prelepim plažama, ali istovremeno da upoznajete različite kulture  i posetite istorijska nasleđa, egzotične i daleke destinacije su prava prilika za to. Spoj prirodnih lepota i arhitekture antičkih vremena svakako čini ova mesta idealnim za odmor iz snova.

Bali, rajsko ostrvo

U većini pretraga za top deset egzotičnih destinacija koje morate posetiti svakako je Bali. Bali je najpopularnije ostrvo u Indoneziji. Ono što oduzima dah na ovom ostrvu jeste pregršt drevnih hramova i palata, utkanih u nestvarne pejzaže.  Prosečna temperatura tokom cele godine iznosi oko 27 stepeni, a kišni periodi traju samo u periodu od novembra do januara, tako da praktično možete izabrati bilo koji period godine da posetite Bali. Prelepe peščane plaže sa kristalno čistom plavom bojom je prvo što će Vam privući pažnju.  Poželećete da na njima provodite po ceo dan, ali Bali nudi toliko mogućnosti za uživanje da nećete znati šta pre da obiđete. 

Antički hramovi su zaštitni znak Balija. Nikako ne smete propustiti posetu Uluwatu, Besakih i Tanah Lot koji je postavljen na vrhu stene i okružen morem. Prelepe građevine ostaviće vas bez daha tako da, ukoliko dobro organizujete vreme, možete posetiti više njih. 

Bali Safari & marine park je otvoreni zoo vrt u kome možete pronaći životinje iz raznih krajeva Indonezije, Indije i Afrke. Jedna od retkih vrsta koja se tamo može susresti je indijski beli tigar. Ovaj park pored toga što sadrži zoo vrt , akvarijum, kao i  otvoreni teatar, poseduje i akva park, tako da je najbolje izdvojiti jedan ceo dan za posetu. 

S obzirom da Bali karakteriše i bogat noćni život, ovo ostrvo se može preporučiti i za porodična putovanja ali i za mlade. Zato, ukoliko se Bali našao na listi mesta koje želite da posetite, razmislite još jednom. Ovo mesto nije bez razloga jedan od najčešćih izbora kada su daleke destinacije u pitanju. 

Kukova ostrva

Kukova ostrva su smeštena u južnom Pacifiku severoistočno od Novog Zelanda. Sastoje se od petnaest ostrva od kojih su najpopularnija Autitaki i Raratonga. Ukoliko volite da odmor provodite na plažama, ovo je idealno mesto za vas. Poslednjih godina turizam je veoma razvijen na ostrvima, pa postoji pregršt događaja organizovanih za turiste, kao što je “Island night” kulturni šou koji se organizuje na Autitakuju i Raratongi, a u kome vam lokalno stanovništvo zanimljivim pričama približava svoj način života, uz tradiocionalnu muziku, ples, hranu, pesme. Takođe možete pohađati časove zumbe, joge na plaži, ali i učestvovati u lokalnim ragni utakmicama!  Iskustva turista pokazuju da su na Kukovim ostrvima ljudi izuzetno društveni i prijatni i odlični domaćini.

Ono što nikako ne smete propustiti jesu ronilačke ture. Kukova ostrva karakteriše obilan morski svet, a uz prozirnu čistu vodu imaćete potpun ronilačni doživljaj.

 Kukova ostrva su najbolji izbor za porodična putovanja ili parove na medenom mesecu, fantastična za opuštanje i uživanje. 

Maui, Havaji 

Drugo po veličini, ali prvo po posećenosti ostrvo Havaja, Maui, je veoma popularno među turistima. Svoj odmor možete isputniti različitim zabavnim atrakcijama, tako da vam u Mauiju nijednog trenutka neće biti dosadno. Iz tog razloga mnoge turističke agencije preporučuju ovo ostrvo ukoliko putnici žele da posete neke daleke destinacije. Bilo da tražite mesto za relaksaciju ili vodene aktivnosti kao što su ronjenje ili surfovanje, naći ćete odgovarajuću plažu za sebe.

Ukoliko ne želite da samo provodite vreme na plaži, možete izabrati različite aktivnosti, kao što su posete plantažama i farmama, jahanje konja, planinarenje. Svakako treba iskoristiti priliku planinarenja na Haleakala vulkansku planinu, koja se nalazi u entru Haleakala nacionalnog parka. Haleakala na havajskom znači ,,Kuća sunca”, i jedan od nezaboravnih doživljaja je posmatranje izlaska sunca sa vrha planine. Takođe, preporučuje se spuštanje sa planine biciklom, kako biste potpuno uživali u strmim padinama, bogatoj vegetaciji i svežem vazduhu. 

Jedan od karakterističnih sportova na Mauiju je golf. Možete izabrati neki od četrnaest kurseva, koje su formirali neki od najboljih golf igrača sveta. Bićete fascinirani kako se u golf terene uklapaju kanali nastali od drevnih tokova lave, okružene šumarcima palminog drveća. 

Ukoliko želite da doživite Maui iz ptičje perspektive možete izabrati turu helikopterom. Bićete očarani, kako pogledom na nacionalni park i prelepu prirodu, tako i na azurno plavu vodu i plaže od belog peska. 

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *