Ljubitelji prirode ne mogu da zamisle pravi odmor bez kampovanja u šumi, moru, ili na obroncima visokih planina.  Za kampovanje se treba pripremiti adekvatno i sa sobom poneti stvari koje će vam pomoći da se adekvatno prilagodite datom okruženju u kom ste rešili da kampujete. Majci prirodi moramo da se prilagodimo i da prihvatimo sve njene uslove, jer ne treba zaboraviti činjenicu da smo mi njen deo a ne ona naš.

Kamp oprema

Na kampovanju treba nositi funkcionalne stvari koje su neophodne. Nikako se ne treba pretrpavati nepotrebnim stvarima jer nam one mogu napraviti problem oko prostora jer je šator za kampovanje uglavnom male površine. Hranu, ili opremu za pecanje ili pripremu hrane ukoliko u pirodi planira da se hrana priprema, zatim garedobu koja može da vam bude rezervna ukoliko pokisnete na kiši ili se zaprljate, kutiju sa prvom pomoći, stvari za ličnu higijenu, baterijske lampe, šibice, led svetiljke za kampovanje.

Gde treba postaviti šator?

Šator se ne može postaviti na bilo kom mestu, već za to postoje određena pravila. Mesto mora pre svega da bude suvo, zaštićeno od vetra, blizu drveća i oko 3 kilometara daleko od bara ili močvara. Takođe, oko mesta na kom se postavlja šator trebalo bi da bude slaba vegetacija, što ćete lako prepoznati po travi koja je na tom mestu. Obično je trava svetlije boje i ređe je raširena, nema mahovine. Šator mora da bude postavljen u suprotnom smeru od pravca vetra, jer vetar može napraviti velike probleme i stalno ruštiti vaš šator. Adekvatna krema protiv insekata na vašem telu i logorska vatra i dim, uspešno će oterati nepoželjene goste poput insekata, zmija i glodara, čije prirodno stanište i jeste priroda.

Ispod šatora stavite izolaciju u vidu celofana, a oko šatora iskopajte rupe kako biste postavili šator i dobro ga ukopali. Kamenje ili grane drveća vam mogu poslužiti kako dodatni materijal.

Ukoliko planirate kampovanje prvi put, ne bi bilo loše da simulirate kampovanje u prostoru koji poznajete, tj. u vašem dvorištu.

Osvetljenje napolju

Kada padne noć, lepota prirode postaje nevidljiva za ljudsko oko, led svetiljke vam mogu olakšati posao. Standardne sijalice pored toga što su veliki potrošači za razliku od led svetiljki, oko sebe skupljaju veliki broj insekata koji nisu dobro došli.  Pored dvorišta i bašti, led osvetljenje je odlično i za kampovanja. Osvetljenje u prirodi je bitno, ali logorska vatra ne može uvek da gori. Kiše ili vetar je mogu ugasiti i tako vam ugasiti jedini izvor svetlosti. Međutim, danas u dvadeset prvom veku gde je spektar mogućnosti širok, postoje raznorazne stvari koje olakšavaju život savremenom čoveku. Svetlost od led svetiljki je mnogo prijatnija za oko od klasičnih sijalica koje oku izgledaju neprirodno.  Uz prijatnu letnju noć, dobro društvo, odličnu muziku i osvetljenje, boravak u prirodi je pravo uživanje za sve koji se tu nađu. Evo šanse da u prirodi provedete mnogo više svog slobodnog vremena, opustite se i udišete svež vazduh, tako čistite svoja pluća i bićete puni energije i mnogo zdraviji nego pre.Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *