Spa kao reč označava pojmove koji označavaju zdravlje uz korišćenje vode, što podrazumeva plivanje, naizmenično korišćenje tople i hladne vode, hidromasažu, parno kupatilo itd.

Poseta wellness i spa centra može biti veoma jednostavna ukoliko ste upoznati sa koracima i načinom korišćenja svih segmenata na pravilan način.

Potrebne stvari

Za početak, kod posete spa centru, biće vam potrebno da ponesete samo nekoliko stvari kako bi se osećali opušteno i svojstveno. Pa tako, u svoju torbicu zapakujte obavezno kupaći kostim, zatim peškir i papuče, baš kao da idete na bazen.

U manju pregradu možete odvojiti i sredstva za higijenu kao što su kupka, šampon, sapun i sl., kako biste se na kraju korišćenja i uživanja u spa centru istuširali i vratili kući kao novi.

Pre odlaska ili na zakazivanju, možete se raspitati da li centar, u koji idete, nudi svoje peskier i bade mantile na korišćenje, te ćete na taj način olakšati vašu torbu. Isto tako, pronađite informaciju da li spa centar poseduje ormariće za čuvanje vaših privatnih stvari koje možete zaključati i ostaviti na sigurnom, kao što su mobilni i novčanik, koji sigurno nećete nositi sa sobom.

Redosled korišćenja spa centra

Kako biste se u potpunosti opustili i uživali u ponudama centra potrebno je da određene segmente koristite najboljim redosledom.

Slana soba

Pa tako, za početak se možete posvetiti slanoj sobi. Znajte da samo oko 40 minuta udisanja vazduha u slanoj sobi dovoljno je da zameni skoro 3 do 4 dana na moru. Ipak, povedite računa ukoliko vodite decu sa sobom, jer je za njih preporučeno da ne budu više od 20 minuta u slanoj sobi.

Bazen

Kada ste završili sa slanom sobom, možete se prepustiti bazenu. Idealna temperature vode u bazenu je oko 28 stepeni, osim u slučaju bazena sa termalnom vodom, čija je temperature znatno više. Bazen obavezno koristite za plivanje, kako biste istovremeno i aktivirali i relaksirali vaše mišiće. Isto tako, plivanje će doprineti vašim zglobovima i njihovoj pokretljivosti, nakon čega ćete se osećati par godina mlađe.

Tuširanje

S obzirom na to da se bazeni koriste u velikoj meri, bez obzira na preduzete mere čistoće u spa centrima, potrudite se da vaš sledeći korak bude tuširanje, kako biste u potpunosti isprali nečistoće i hlor sa svoje kože. Isto tako, ne zaboravite i na tuširanje pre korišćenja spa centra uopšte.

Tepidarijum

Nakon što ste završili relaksirajuće plivanje, možete preći na toplije krajeve, kao što su tepidrijum i kaldarijum. U ovim prostorijama, toplota vam pomaže da se vaši mišići opuste u potpunosti, ali i da se telo pripremi za ulazak u saunu. Ploče na kojima sedate mogu biti neprijatno tople na početku, pa za sedalni deo iskoristite peškir. Ovde možete provesti oko 15 do 20 minuta, nakon čega slobodno možete preći u saunu.

Sauna

Veoma poznata sauna napokon vas je dočekala. Ukoliko ste dovoljno opušteni preporučujemo da saunu koristite bez kostima, kako bi tokom čišćenja kože i tela izbegavali dodir sa sintetikom. Umesto toga, uvijte se u topli, mekani peškir i uživajte oko 15 minuta. Nakon toga, možete se opet istuširati, kako biste isprali nečistoće sa kože i dodtano ubrzali cirkulaciju nešto hladnijom vodom, koja je svakako preporučljiva.

Đakuzi

Sigurni smo da će vams e đakuzi najviše dopasti, jer se konačno možete prepustiti čarima mehurića i hidromasaže, uz čašu vina, ili šoljicu čaja. Ukoliko ste sa partnerom, doživljaj će sigurno biti još bolji. Dozvolite da vas stress i napetost napuste.

Parno kupatilo

Nakon svega možete posetiti i parno kupatilo, a  zatim ponovo otići na tuširanje. Nakon završenih aktivnosti, pronađite dobru klupu, uživajte u svom piću, čitajući svoju omiljenu knjigu ili magazin. Opustite se i uživajte u svakom doživljaju vaših čula.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *