Ukoliko ste tip osobe koja voli da istražuje, upoznaje različite kulture, proba različita jela, idealan odmor za vas su daleke destinacije. Upoznavanje područja koja nemaju sličnosti sa našim krajevima svakako su odlična prilika da obogatite svoj život fantastičnim uspomenama. 

Madagaskar

Najznačajnija karakteristika ostrvske države Madagaskar je izuzetno obilna flora i fauna. Procenjuje se da 80% biljnog i životinjskog sveta na Madagaskaru nećete videti nigde drugde u svetu! Ovo je jedna od dalekih destinacija sa puno zaštićenih nacionalnih parkova koji će vas oduševiti vrstama za koje niste ni znali da postoje. Šume baobaba, pustinje i smaragdne prašume  prosto će vas ostaviti bez daha. Možete izabrati i višednevne ture kako bi obišli izvanredne prirodne lepote i kompletno doživeli pejzaže Madagaskara. 

Zanimljiva atrakcija Madagaskara je posmatranje grbavih kitova. U periodu od juna do septembra na stotine kitova migrira sa istočne obale Madagaskara kako bi se razmnožavali. Moći ćete da gledate ples mužjaka kojim impresioniraju ženke, uz izdizanja iz vode, lupanja perajima, skokove.  Svakako jedinstveno iskustvo koje treba doživeti. 

Pored poseta nacionalnim parkovima, vreme na Madagaskaru možete iskoristiti i za različite aktivnosti, kao što su ribolov, vožnje kajakom… 

Ono što je neobično za Madagaskar jeste da muškarci i žene nose istu odeću. Lamba je tradicionalna odeća, tkanina pravougaonog oblika obmotana oko tela, a različit dizajn bira se za različite prilike. Ljudi su veoma gostoljubivi i često se može desiti da vas pozovu da provedete vreme kod njih u kući. Ukoliko želite da saznate kako stanovništvo ove daleke destinacije živi, jedinstvena prilika da to otkrijete jeste da provedete sa njima dan.

U glavnom gradu Antanarivu  možete posetiti park lemura i palatu Rova, i upoznati se sa lokalnim životom ostrva. 

Madagaskar je idealno mesto za obilazak biciklom. Putevi su uglavnom u lošem stanju, pa je planinarski bicikl najbolja opcija za prevoz, a tako ćete više uživati u prirodi koja vas okružuje. 

Ovo ostrvo treba posetiti bar jednom u životu. Jedinstven doživljaj koji se pamti čitav život!

Jukatan

Geografski, Jukatan zauzima prostor poluostrva u Srednjoj Americi koje deli Meksički zaliv od Karipskog mora.Klima je tropska i vruća. Temperatura se kreće zimi od 16 stepeni do  38 leti. Na vlažnom jugu vegetaciju čine tropske šume, dok u srednjem delu dominiraju guste šume.

Poseta poluostrvu Jukatan je idealna prilika da upoznate istoriju drevnih Maja.  Poluostrvo obiluje ruševinama i piramidama, čija je izgradnja i namena još uvek misterija za arheologe. Najpoznatija piramida je Chichen Itza, koja je pod zaštitom UNESCa. 

Prirodni stanovnik Jukatana je ptica flamingo. Možete ga naći u mestima Celestun i Rio Lagartos.  

Pored flaminga, atrakcija roze boje je i Las Colaradas, roze jezero. Kada je sunčano vreme jezero je neverovatno lepo i ne treba propustiti u užvanju u predivnom pogledu.

Lokalna kuhinja  obiluje takosima, buritosima, tortiljama ali i plodovima mora. Pored ovih specijaliteta obavezno je probati i  čuvenu tekilu i margaritu. 

Na poluostrvu možete pronaći podzemne pećine ispunjene svežom, čistom vodom. Uz adekvatnu ronilaču opremu možete istraživati ove pećine i uživati u ovim prirodnim  bazenima. 

Turistički centar poluostrva je grad Kankun, u kome možete uživati u različitim atrakcijama. Od leškarenja na plažama, plivati sa kit ajkulama, krstariti ili voziti gzotične automobile kao što je lambordžini.  Pored toga, Kankun ima bogat noćni život, ukoliko želite da svoju posetu Jukatanu obogatite žurkama.  Ukoliko ste avanturističkog duha, neka ovo bude jedno od mesta koju ćete svrstati u daleke destinacije koje morate posetiti.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *