Odgovarajuća, dobro organizovana i vešto spakovana oprema može rešiti ogroman deo eventualnih problema tokom planinarenja. Pored kvalitetne opreme jako je bitna bezbednost planinara koja se ogleda u ispravnom korišćenju iste. Oprema treba da bude izdržljiva, lagana i funkcionalna jer vas na planini mogu dočekati različiti uslovi. 

Za početak, tu su vremesnke prilike i svakako koje je godišnje doba, od čega zavisi i kakva će vamoprema biti neophodna. Takođe, postoje lakše i teže staze, odnosno staze na različitim tipovima terena. Potrebna je sveobuhvatna edukacija pre planinarskog uspona jer se razlikuju rute u letnjim i zimskim periodima, rute koje preteržno prolaze kroz šumu, u odnosu, na primer na one koje su uglavnom na grebenu i stenovitom području.

Ukoliko niste u startu finansijski omogućeni da imate kompletnu planinarsku opremu nemojte odustajati. Za veliki broj staza, neka posebna oprema i nije neophodna. Vremenom svakako možete obezbediti sebi sve što vam je potrebno kako bi udobrno i bezbedno planinarili čak i na zahtevnijim usponima.

U osnovnu planinarsku opremu spadaju cipele tj. odgovarajuća buća, ranac, garderoba (pantalone, jakna sa kapuljačom, kabanica, aktivni veš, duks, kapa, rukavice, čarape), štapovi za hodanje, sitna oprema (naočare, maska za lice, čeona lampa…), lekovi, kozmetika, paket prve pomoći, sredstva za higijenu, hrana i piće, pribor za orijentaciju. 

Naravno, hrana, neophodni lekovi i prva pomoć su obavezni. Od svega ostalog su za početnike najbitniji planinarske cipele, ranac i osnovna odeća, dok se ostalo nabavlja tokom vremena u zavisnosti od mogućnosti. U nastavku možete pročitati najbitnije pojedinosti o osnovnim delovima opreme.

Planinarska obuća

Najbitniji deo planinarske opreme jesu cipele. U prolećnom i jesenjem periodu pri lakšim usponima u nižim predelima, koji uglavnom podrazumevaju pešačenje, koriste se mekane i udobnije cipele – tzv. treking cipele. Nisu maksimalno izdržljive, ali su veoma lagane i udobne. Za kretnju po snegu ili kamenju koriste se obavezno duboke cipele u kojima su pričvršćeni zglobovi. Svakako preporučujemo nepromočive cipele.Njihova najbitnija uloga je da se obezbedi čvrst oslonac i dobro prijanjanje na podlogu, zatim da smanje mogućnost povreda skočnog zgloba i da pruže zaštitu nogu od drugih spoljnjih uticaja. Mnogi cipele smatraju najvažnijim tehničkim delom opreme za planinare.

Ranac

Ranac je takođe veoma važan deo opreme, jer sve što vam je potrebno tokom ture, najlakše je i preporučljivo je nositi u rancu. Zato on treba da bude dovoljno veliki, izdržljiv, ali i udoban. Kvalitetan ranac izrađen je od poliamidnih ili poliesterskih materijala koji su vodootporni. Oni kapaciteta od 20 do 35 litara koriste se pri jednodnevnim turama, dok se za višednevne ture koristi ranac od 40 do 60 litara.

Garderoba

Garderoba treba da obezbedi dobru zaštitu, da ne bude previše tesna i da bude lagana. Preporučuje se uvek slojevito oblačenje, zbog promenljivih vremenskih uslova, a i promenljivog intenziteta napora. Prednost se daje kvalitetnim sintetičkim materijalima, koji su vodootporni i brzo se suše, u odnosu na tradicionalne (pamuk, vuna…) koji upijaju znoj i zadržavaju vlažnost, što stvara osećaj hladnoće. Osnovna uloga garderobe je da čuva, a ne da stvara telesnu toplotu. Prvi sloj je uvek aktivni veš, koji ima najbolju funkciju kada je skroz pripijen uz telo. Drugi sloj odeće su različite vrste dukseva i rolki. Debljina duksa prilagođava se vremenskim prilikama. Poželjno je da budu od lakih sintetičkih materijala (zimi polar, leti mikrofiber) koji ne upijaju znoj i brzo se osuše.

Jakna sa kapuljačom i pantalone

Planinarske jakne se najčešće prave iz dva sloja, donji npr. polar i gornji vetrovka od sintetičkih materijala, najčešće nepromočiva, čija je osnovna uloga zaštita od kiše, snega i udara vetra. Dodatno omogućava da ne dođe do prekomernog znojenja. Najbolje je da su pantalone napravljene od sintetičkih i elastičnih materijala koji se mogu brzo osušiti na telu, a uz to su udobne i ne zatežu pri svakom pokretu.  Bez obzira na godišnje doba i uslove planinarenja iz više razloga preporučuje se pešačenje u pantalonama sa dugim nogavicama kako bi se zaštitilo od zmija, raznih insekata i šiblja.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *