Čini se da je Stara planina dugo zanemarivana kako od strane nadležnih, tako i od strane samih turista, posebno onih koji žive u njenoj blizini. Kako se radi o najvećoj, a zasigurno i najlepšoj srpskoj planini, zaista je bilo nepravedno to što je dug period bila nekako gurnuta u stranu, te joj se nije pridavala skoro nikakva pažnja, a samim tim, ni značaj. Međutim, Stara planina je polako počela da dobija sve ono što je odavno trebalo da joj se da, što je učinilo za kratko vreme popularnom destinacijom za zimovanje i jednim od najvoljenijih skijališta.

Ono što je savršeno i što Staru planinu iz sezone u sezonu čini sve popularnijom, jeste činjenica da ona nije planina koja pruža razne sadržaje samo u zimskoj sezoni kada ima snega, već tokom cele godine, što je čini i destinacijom za putovanje i odmore kako zimi, tako i u toplim, letnjim mesecima, što i ne čudi, budući da znamo da ogroman borj turista tokom leta voli da udahne svež planinski vazduh i uživa u netaknutoj prirodi, kakva na Staroj planini zaista i jeste.

Ski program

Svakako, ono što je Staroj planini dalo na važnosti i što je učinilo konačno popularnom među turistima jeste žičani sistem, kao i sređivanje ski staza. Ono što danas imamo na Staroj planini jeste oko 12 kilometara ski staze, što je uživanje za sve ljubitelje ovog sporta, a uz to, izgradnja gonodole privukla je i uvek će privlačiti još veći broj posetilaca koji se nakon prvog puta ovoj planini vraćaju što brže.

Zanimljivosti u vezi sa Starom planinom

Stara planina je oduvek bila jako interesantna i privlačna. Svoj naziv, osim Stara planina kako je mi uvek zovemo, Balkan dobila je upravo po svom izgledu, budući da sama reč znači planina. Po njoj je i ceo region dobio naziv Balkansko poluostrvo. Stara planina čini prirodnu granicu naše države sa Bugarskom, a njen neverovatno veliki potencijal tek je u skorijim godinama počeo da se otkriva i koristi. Ono što se za nju vezuje jeste da je to skijalište sa potencijalom koji imaju i Alpi, a najlepši deo planine, poznatiji kao Babin zub, najveći je skijaški centar ove planine, a ujedno je i zaštićeni prirodni rezervat.

Babin zub čine čak tri skijaške staze, po imenima Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada. Stara planina je jedan od najpopularnijih izbora skijaša jeste i zbog činjenice da je pod snegom čak pet meseci godišnje, a danas je tu svakako i sistem veštačkog sneženja staza, pa se može i van same sezone snežnih padavina skijati nesmetano.

Osim savršenih ski staza, Stara planina pruža druge, brojne sadržaje za sve svoje posetioce, što je čini odličnom destinacijom za zimovanje, ali i posetu tokom cele godine. Stara planina je bogata rekama i vodopadima koji oduševljavaju svojim izgledom, čistom, hladnom i jako zdravom vodom, koja svakog prolaznika privuče da popije bar malo. Uz sve to, postoje brojne pešačke staze uređene za sve one koji vole da provode vreme šetajuće, a tu su i drugi adrenalinski sportovi, kao što je planinarenje, pa bez problema možete krenuti u osvajanje nekog od planinskih vrhova. Budući da nam je toliko blizu, Alpi i druge svetske destinacije za skijanje i zimovanje, trebalo bi da malo predahnu, jer mi imamo kraljicu koja se ne sme zaobići.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *